Οι ασθενείς που πάσχουν από προβληματικά τραύματα κάτω άκρου και ποδιού και ταλαιπωρούνται με ελλειπή θεραπεία και μακρά χορήγηση αντιβιοτικών, αποτελούν μία ιδιαίτερη κατηγορία στη χώρα μας. Ενας από τούς λόγους είναι η έλλειψη ενημέρωσης, ένας άλλος είναι η έλλειψη μηχανισμών παραπομπής ώστε να λάβουν την σωστή θεραπεία από άρτια εκαιδευμένους ιατρούς στον συγκεκριμένο τομέα. Ετσι συχνά βλέπουμε ασθενείς που έχουν υποστεί σειρά επεμβάσεων και παρουσιάζονται με χρόνια τραύματα και έλκη, αναζητώντας μία καλύτερη ποιότητα ζωής μέσω οριστικής θεραπείας. Ο λόγος που γράφω το συγκεκριμένο άρθρο είναι να παρουσιάσω την δεκαπενταετή εμπειρία μου στην αποκατάσταση τής κνήμης και τού άκρου ποδιού, στην Ελλάδα , με έναν ιδιαίτερα σημαντικό αριθμό ασθενών και έτσι να συμβάλλω στην άρτια ενημέρωση τού ασθενή με παρόμοια προβλήματα και κατ’επέκταση στην σωστή θεραπεία του. Παραδείγματα ασθενών μου με διάφορα προβλήματα, ανάλογα με την συγκεκριμένη ανατομική περιοχή, που σκοπό έχουν να βοηθήσουν στην ταξινόμηση, παρουσιάζονται στις παρακάτω φωτογραφίες.

Μετεγχειρητικό έλκος έσω σφυρού
Στό συγκεκριμένο ασθενή είναι επιβεβλημένη η ανάγκη αποκατάστασης με αγγειούμενο μόσχευμα ώστε να επιτευχθεί αποτέλεσμα με διάρκεια στο χρόνο και ταυτόχρονα ο ασθενής να φορά υποδήματα χωρίς να υποφέρει τραυματισμούς.

χρόνιο έλκος περιοχής πτέρνης
Στον ασθενή αυτόν, η αποκατάσταση τής περιοχής τής πτέρνης , με ιστό που έχει όγκο και άριστη αιματική υποστήριξη είναι σημαντική καθώς η περιοχή καταπονείται καθημερινά, αφού το βάρος τού σώματος την επιβαρύνει. Η περιοχή τής πτέρνης αποτελεί μία ιδιαίτερα απαιτητική περιοχή και η θεραπεία τέτοιων ελλειμμάτων καλό είναι να αναλαμβάνεται μόνον απο ειδικούς ΠλαστικούςΧειρουργούς.

Ελκος περιοχής Αχίλλειου τένοντα
Αν και η πάσχουσα περιοχή, μετά από χειρουργική διόρθωση από ρήξη τού Αχίλλειου τένοντα που παρουσίασε νέκρωση, φαίνεται μικρή, η αφαίρεση τουλάχιστον διπλάσιου τμήματος επιβάλλεται για οριστική θεραπεία και απαλλαγή από τον μη αγγειούμενο ουλώδη ιστό. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς παρουσιάζονται για θεραπεία μετά από πολύ καιρό και αφού έχουν δοκιμάσει μάταιες επιλογές, όπως απλά δερματικά μοσχεύματα και μακροχρόνιες αντιβιώσεις, που δεν προσφέρουν λύση και ταλαιπωρούν τούς ασθενείς ψυχολογικά αλλά και οικονομικά. Η αποκατάσταση με άρτια αγγειούμενο ιστό απο άλλη περιοχή, είναι η ενδεικνυόμενη επιλογή. Αν ο Αχίλλειος τένοντας έχει πρόβλημα τότε η απ0κατάσταση γίνεται με μεταφορά αγγειούμενης περιτονίας που λύνει το πρόβλημα, ταυτόχρονα με την αντικατάσταση τού νεκρωμένου ουλώδους ιστού.

Ανοικτό κάταγμα ποδοκνημικής άρθρωσης
Ο συγκεκριμένος ασθενής πάσχει από ανοικτό κάταγμα ποδοκνημικής με μεγάλο έλλειμμα τών μαλακών μορίων τής περιοχής. Στον ασθενή αυτόν είναι επιβεβλημένη μία μεγάλη επέμβαση με αφαίρεση τών νεκρωμάτων και κάλυψη με μικροχειρουργική μεταμόσχευση ιστού από άλλη περιοχή τού σώματος. Ο τρόπος αυτός θεραπείας θα βοηθήσει ουσιαστικά στην γρήγορη και ασφαλή επούλωση τού κατάγματος, μέσω τής μεταφοράς καλά αγγειούμενου ιστού. Η εμπειρία μας στον τομέα τών μικροαγγειακών μεταμοσχεύσεων μάς επιτρέπει να αναλαμβάνουμε με τεκμηριωμένα ποσοστά επιτυχίας τέτοιες σύνθετες επεμβάσεις. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε σε άρθρα μου στις δημοσιεύσεις μου. Συμπερασματικά η αποκατάσταση ελλειμμάτων τών κάτω άκρων και τού ποδιού αποτελεί έναν ιδιαίτερα απαιτητικό τομέα και καλό είναι να αναλαμβάνεται μόνον από ειδικούς στον τομέα.