Καρκίνος του δέρματος-Σάρκωμα, πλαστικός χειρούργος στην Αθήνα  Dr. Πέτρος Κ. Σπυριούνης.

Καρκίνος δέρματος - Σάρκωμα

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο συνηθέστερος τύπος καρκίνου. Αφορά σε διαφορετικούς τύπους που έχουν άλλα χαρακτηριστικά και βεβαίως άλλη πρόγνωση. Τους διακρίνουμε σε προκαρκινικές βλάβες (ακτινική κεράτωση, νόσος του Bowen), στο μελάνωμα και στους μη μελανωτικούς όγκους του δέρματος, που είναι και οι συνηθέστεροι. Η συχνότερη αιτία ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος είναι η έκθεση στην ηλιακή υπεριώδη( UV) ακτινοβολία. Όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξανθά ή κοκκινωπά μαλλιά και με πολλούς σπίλους εμφανίζουν συχνότερα καρκίνο του δέρματος. Επίσης ασθενείς σε ανοσοκαταστολή, ή ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης.

Τύποι καρκίνου του δέρματος

Βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα (BCC)

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC)

Κακόηθες μελάνωμα (MM)

Καρκίνωμα Merkel

Image

video

ΒΑΣΙΚΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος αποτελεί την πλειοψηφία των όγκων με ποσοστό 75% των συνολικών καρκίνων του δέρματος. Αφορά σε βλάβη με εικόνα «μαργαριταριού» που εμφανίζεται σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο όπως πρόσωπο, κεφάλι, στήθος, ράχη. Μπορεί να μοιάζει και σαν πληγή που ματώνει συχνά και προκαλεί φαγούρα, μεγαλώνοντας αργά. Στην συντριπτική πλειοψηφία δεν κάνει μεταστάσεις. Η θεραπεία του είναι κυρίως η χειρουργική αφαίρεση και άμεση αποκατάσταση (πλαστική χειρουργική για αποκατάσταση του ελλείμματος). Με την χειρουργική αφαίρεση επιτυγχάνεται τουλάχιστον σε 90% των περιστατικών μόνιμη θεραπεία. Άλλοι τρόποι θεραπείας είναι η κρυοθεραπεία, η ακτινοβολία και η φωτοδυναμική θεραπεία αλλά με μικρότερα ποσοστά ριζικής θεραπείας.

ΑΚΑΝΘΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα αλλά και στο βλεννογόνο (ενδοστοματικά, γεννητικά όργανα). Αποτελεί επιθετικότερη μορφή καρκίνου που μπορεί και να προχωρήσει σε μεταστάσεις μέσω των λεμφαδένων. Αν υπάρχει υπόνοια προσβολής λεμφαδένων θα ακολουθήσουν εξετάσεις για σταδιοποίηση του όγκου. Έχει την εικόνα ροζ σκληρίας με επιφάνεια που εμφανίζει μικροαιμορραγίες. Πολλές φορές αναπτύσσεται σαν έλκος και μπορεί να εμφανιστεί σε παλιό τραύμα. Η θεραπεία του είναι η χειρουργική αφαίρεση με συνοδό αφαίρεση λεμφαδένων περιοχής αν υπάρχουν ενδείξεις προσβολής τους. Η ακτινοβολία αποτελεί εναλλακτική επιλογή.

ΚΑΚΟΗΘΕΣ ΜΕΛΑΝΩΜΑ

Το κακόηθες μελάνωμα είναι ο επιθετικότερος καρκίνος του δέρματος. Οφείλεται σε ανώμαλη ανάπτυξη κυττάρων του δέρματος και προέρχεται από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Συνήθως προϋπάρχει ένας σπίλος του δέρματος που αλλάζει μορφή, χρώμα και μέγεθος. Μπορεί να εμφανιστεί κνησμός και αιμορραγία. Σαν αρχή αν ένας σπίλος εμφανίσει αλλαγές σε ότι αφορά το αγγλικό ακρωνύμιο ABCDE που μεταφράζεται Α (asymmetry)= ασυμμετρία του σπίλου, Β ( border)=ασαφή ανώμαλα όρια, C (colour)= αλλαγή και ποικιλία χρώματος, D (diameter)=διάμετρος βλάβης μεγαλύτερη απο 6 χιλιοστά, Ε (enlargement, elevation)= μεγέθυνση σπίλου ή σπίλος που μεγαλώνει σε ύψος, πρέπει άμεσα να εξετάζεται από ειδικό. Η πρόληψη είναι το ζητούμενο. Αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο αλλά και μη χρήση solarium-sunbed για μαύρισμα. Οι τύποι του μελανώματος έχουν διάφορες κλινικές μορφές. Προσοχή χρειάζεται στο υπονύχιο μελάνωμα , μία ύπουλη μορφή που εμφανίζεται σαν μελανό μόρφωμα ή γραμμή κάτω από το νύχι και δεν οφείλεται σε κτύπημα. Η θεραπεία του μελανώματος είναι κατά βάση χειρουργική αφαίρεση και ανίχνευση για φρουρό λεμφαδένα. Αναλόγως με τον τύπο του όγκου και την σταδιοποίηση μπορεί να ακολουθήσει ανοσοθεραπεία, ή στοχευμένες θεραπείες εναντίον ανιχνευμένων γονιδίων που παρουσιάζουν αλλαγή(BRAF) και προκαλούν επιθετικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Σε στάδιο έρευνας βρίσκονται και εμβολιασμοί για ασθενείς που πάσχουν από επιθετικό όγκο, ώστε να μην υποτροπιάσει μετά την αφαίρεσή του.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο καρκίνος του δέρματος παρουσιάζεται με πολλές μορφές. Στην πλειοψηφία του είναι θεραπεύσιμος με την χειρουργική αφαίρεση. Η αποκατάσταση με πλαστική χειρουργική προσφέρει πολύ καλά αισθητικά αποτελέσματα. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, έτσι αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και η χρήση αντηλιακών είναι επιβεβλημένα. Ο ασθενής πρέπει να απευθύνεται σε ειδικό άμεσα αν διαπιστώσει αλλαγές σε σπίλους ή συμπτώματα όπως κνησμό (φαγούρα) ή αιμορραγία.